Food Heroes

Wereldwijd wordt een derde van het voedsel dat wordt geproduceerd, verspild. In Nederland komt dat neer op 150 kilo per persoon per jaar dat aan voedsel verloren gaat.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor het onderwerp, waarbij de focus vooral ligt op het eind van de keten, bij de afzetkanalen (supermarkten, catering) en de consument. Alles wat niet aan de kwaliteitseisen van de supermarkt voldoet, wordt nauwelijks gewaardeerd, terwijl het vaak nog om prima eetbare producten gaat. Deze focus op een ‘smal’ deel van de productie, maakt dat boeren vooral gericht zijn op het produceren van zoveel mogelijk eersteklas product en weinig interesse hebben voor het 2e of 3e klasse product of reststromen. Deze kosten vaak namelijk alleen maar geld.

Het project
Om ook deze producten te benutten zijn oplossingen nodig waarbij meerwaarde wordt ontwikkeld voor deze producten. Een omslag in het denken is nodig om deze eenzijdige focus op de waardering van voedsel te veranderen. Partijen die hiermee aan de slag willen, bewegen eigenlijk tegen de grote stroom van het huidige efficiency-denken in. Vandaar dat we ze ‘helden’ noemen. Het zijn deze ‘Food Heroes’ die we in dit nieuwe Europese project Food Heroes willen ondersteunen bij het zoeken naar onverwachte ideeën en waardevolle innovatieve denkrichtingen, samen met de creatieve sector.

Programma

Op 21 juni wordt dit project officieel afgetrapt, hierbij zal ook gedeputeerde Anne-Marie Spierings van de provincie Noord-Brabant aanwezig zijn. Er is een plenair gedeelte met een aantal interessante sprekers en een presentatie van FoodLab Food Heroes: een unieke combinatie van designers en agrariërs. Daarna kunt u interactief deelnemen in twee workshop rondes.

Het programma start om 13.00u (inloop met lunch om 12.00u) en eindigt om 18.00u met een borrel. Hieronder vindt u het uitgebreide programma.

Bezoek de website voor het complete programma, meer informatie en aanmelden (voor maandag 19 juni).