Biobased Brug

Het Centre of Expertise Biobased Economy werkt sinds oktober 2014 samen met meer dan 10 (MKB)bedrijven en 3 kennisinstellingen aan de ontwikkeling van een biobased fiets-voetgangersbrug gemaakt van biobased composiet. 

Het doel van een biobased brug

Het doel van dit project is om de potentie te onderzoeken van biobased composiet als alternatief voor reguliere constructiematerialen als beton, metaal en fossil-based composieten. Biobased composiet constructiemateriaal biedt in potentie grote voordelen op het gebied van milieu en total cost of ownership. Daarnaast is biobased composiet een mooie kans voor het stimuleren van de lokale economie door onder andere de lokale teelt en verwerking van vlas als basismateriaal voor het biobased composiet. Dit project kan daadwerkelijk iconisch en innovatief genoemd worden aangezien tot op heden nergens ter wereld een dergelijke biobased composietbrug is ontworpen en geconstrueerd.

Het project wordt mede financieel ondersteund door het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Naast enkele lectoren en docenten van Avans Hogeschool, Hogeschool Inholland en TU Eindhoven spelen studenten een belangrijke rol. Diverse studenten zijn betrokken en richten zich op het ontwikkelen en testen van biobased materialen alsmede het constructief ontwerp van de brug waarbij diverse biobased composiet testsamples worden gemaakt in het InHolland Composietenlab te Delft. Ook wordt samengewerkt met hogeschool Windesheim welke partner is in een project rond het ontwerpen en realisatie van een hybride biocomposiet ophaalbrug in WILDLANDS, Adventure Zoo te Emmen. In deze brug zal vlasvezel gecombineerd worden met een fossil-based hars. Deze brug wordt gedimensioneerd op relatief lage belasting en kleine overspanning.

Meer informatie over de biobased brug vindt u hier.

Gerelateerde projecten