Levende kleuren

Levende Kleuren

Levende kleuren

Toepassing van natuurlijke kleurstoffen in vernieuwende en duurzame ontwerpen.

Levende kleuren is een project van Avans Hogeschool (onderzoek en onderwijs), het Centre of Expertise Biobased Economy, buroBELÉN (art-direction) en diverse bedrijven en ontwerpers zoals Rubia Natural Colours, Amsterdams Grafisch Atelier (AGA), Textiellab, Rigo verffabriek en textielproducent Febrik. 

Binnen Levende Kleuren combineren partners technische en chemische kennis van plantaardige kleurstoffen met vernieuwende en duurzame ontwerpen.

Klik hier voor het digitale magazine van Levende Kleuren!

Meekraprood en bessenblauw

Natuurlijke kleuren zoals meekraprood, brandnetelgroen of bessenblauw hebben als groot voordeel dat ze duurzaam te produceren zijn. Maar sommige natuurlijke kleuren hebben ook de eigenschap dat ze in de loop der tijd verkleuren of vervagen. Door te onderzoeken hoe dit precies gebeurt, kunnen ontwerpers die verandering juist slim toepassen. Dit levert unieke objecten op zoals een vloerkleed dat langzaam verkleurt van roze naar lichtgeel, gordijnen waarop langzaam een patroon tevoorschijn komt en akoestische muurbekleding die er vanuit iedere hoek anders uitziet.

Behang, tapijt en levende muren

Tijdens de Dutch Design Week 2015 presenteerde Levende kleuren de resultaten van het meerjarige (onderzoeks)project in het Van Abbemuseum. Behang, levende muren, diverse textielmaterialen en afstudeerwerken van studenten van AKVlSt Joost lieten samen een duurzaam interieur zien met een uniek karakter.

Het project Levende kleuren werd mogelijk gemaakt door de RAAK-financiering van het SIA en werd ondersteund door de contactgroep Textiel en de stichting Kleur en Visie.

Partners

Gerelateerde projecten

Biofunctionals

In het project biofunctionals is voor diverse reststromen, voornamelijk gericht op vezels en kleurstoffen, onderzocht of een keten technisch en economisch mogelijk is voor de deelnemende bedrijven.